Beschouwingen

over het huwelijk: “Het ja-woord is geen bevestiging van een feit, ook is het geen voorspelling van een mogelijk feit, dat alleen de toekomst kan waarmaken. Het ja-woord is zelf een daad die de wereld verandert.  Het maakt waar.  Een huwelijk werkt namelijk niet alleen voorwaarts, ook achterwaarts.  Door jouw geschiedenis te paren aan een andere geschiedenis, schieten twee individuen inclusief hun families wortel in het bestaan.”

 

over begraven: “Het dode lichaam lijkt de missing link tussen tijdelijkheid en eeuwigheid, maar is het niet. Een echte oplossing voor deze discrepantie is er niet. Desondanks heeft alles wat we doen met betrekking tot de uitvaart van een persoon als doel het lege concept van de oneindigheid in te vullen. Bestaande rituelen kunnen dat, omdat ze er al schijnen te zijn voordat wij er zijn. Het condoleren, de voorgedragen gedichten, de overlijdensadvertentie, het plakje cake, kortom de complete administratie die de dood op gang brengt.”

 

over het goede doel: “Met doneren is het net als schoonmaken, als je eenmaal begonnen bent dan zie je het liefst alles schoon. Omdat die zuiverheid principieel onhaalbaar, zijn we nogal eens geneigd ons alleen op de ergste vlekken te richten. Dus, hoe wrang, dan is een grote ramp wel een welkome helderheid. Hup, de schouders eronder.”

Tips