OORDEEL ZELF

waarom niemand hetzelfde wil en iedereen hetzelfde doet

Hoe kom je tot een eigen oordeel in een overvloed van meningen, feiten en alternatieve feiten?

 

Tweehonderd jaar geleden riep de Duitse filosoof Immanuel Kant de mens op om zich te bevrijden uit de ‘onmondigheid die hij aan zichzelf heeft te wijten’. ‘Heb de moed je van je éígen verstand te bedienen!’ schreef hij. En hup, de mening was geboren.

 

Het is fijn dat die mening sindsdien alleen maar vrijer en individueler is geworden. Maar voordat het mondig geachte individu zelf grondig heeft kunnen nadenken, zijn er al vele wetenschappelijk onderbouwde meningen geproduceerd, gedeeld en geliket. En zelfs voordat hij zijn onderbuik kan laten spreken hebben tientallen satirische media zijn ‘echte’ gevoelens al voor hem geïroniseerd.

 

In Oordeel zelf toont Coen Simon op even geestige als scherpe wijze hoe we onze oordeelskracht kunnen behouden in een tijd waarin we liever een voetbalanalist napraten dan ons neerleggen bij het besluit van een scheidsrechter, een tijd waarin we ons kapot ergeren aan mensen die niet positief in het leven staan, en waarin we de origineelste mening willen hebben over trending topics. Kortom een tijd waarin niemand hetzelfde wil zijn en iedereen hetzelfde doet

 

ER ZIT EEN GAT IN

De wereld van Spriet

Coen Simon & Linda de Haan (illustraties)

 

"Inderdaad: vrolijke filosofie (ook voor volwassenen) met schitterende tekeningen van Linda de Haan." **** - Dagblad van het Noorden

 

Download hier de LESBRIEF

 

Er zit een gat in de wereld van Spriet en wie in dat gat valt verdwijnt voor altijd. Je kunt dat eng vinden, je kunt er ook grappen over maken. En dat doet Spriet. Hoelang duurt dat eigenlijk, voor altijd? En wat is er zo erg aan verdwijnen? Als er nooit iets verdwijnt staat de wereld stil. Alleen snapt niemand de grappen van Spriet, behalve Moeloet. Maar wat gebeurt er met haar als Spriet zelf verdwijnt?

Er zit een gat in is het vrolijkste filosofieboek over alles en over niets.

 

Een filosofieboek voor kinderen die durven te vragen (7+)

 

 

 

isbn 978 90245 73 875

© 2016 bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff

www.lsamsterdam.nl/boek/er-zit-een-gat-in/

 

FILOSOFEREN IS MAKKELIJKER ALS JE DENKT. Leren denken zonder dogma's.

In Filosoferen is makkelijker als je denkt maakt filosoof Coen Simon korte metten met de clichés en dogma's van onze tijd. Met grote stelligheid wordt er van alles beweerd: dat je eruit moet halen wat erin zit, dat je moet durven kiezen, dat meten weten is en dat je kúnt als je maar wílt.

De vraag is: hoe komen we aan al die wijsheid? En belangrijker nog: hoe komen we er vanaf? Het antwoord is: door te denken. Niet als de wiskundige of de detective die zoekt naar oplossingen, maar als de filosoof die weet dat het leven geen puzzeltje is. Met humor beschrijft Coen Simon in Filosoferen is makkelijker als je denkt hoe je kunt denken zonder dogma's.

 

isbn 9789026331077

omslagontwerp Marry van Baar

 

EEN STOK OM MEE TE DENKEN. De techniek van filosofen.

Met iedere nieuwe techniek staat een nieuwe mens op – een mens die anders doet en anders denkt. Vanuit deze gedachte verzamelde Coen Simon uit de geschiedenis van de filosofie de mooiste beschouwingen over de 'nieuwste technieken'. Van het schrift van Plato tot het internet van Floridi, en van de auto van Barthes tot de camera van Sontag.

 

"Coen Simon heeft een scherp oog voor wat leesbaar en relevant is... Een uitstekende kennismaking met techniekfilosofie" **** Trouw

 

"Een interessant boek voor mensen die willen weten wat er allemaal schuilgaat achter technieken die nu de normaalste zaak van de wereld zijn" New Scientist

 

 

HET HUISHOUDEN VAN ONZE VERLANGENS – Over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben – is de uitgebreide editie van het succesvolle 'Schuldgevoel', Het Essay van Maand van de Filosofie 2013

MEER DAN 15000 exemplaren verkocht

 

'Wonderlijk dat een klein boek zoveel stof tot nadenken kan bieden. Een interessante exercitie langs de fenomenen geld, winst en waarde' - Elsevier

 

'Op een kalme manier maakt hij korte metten met de vooronderstellingen van de optimistische levenskunst' - Vrij Nederland

 

‘Geluk is de geur van een nieuwe auto’, aldus de succesvolle reclameman Don Draper in de televisieserie Mad Men. Wat zit er verstopt in de dingen waardoor we ernaar kunnen verlangen alsof ons leven ervan afhangt? Waarom hebben we behoefte aan dingen die we niet nodig hebben?

In HET HUISHOUDEN VAN ONZE VERLANGENS volgt filosoof Coen Simon de gangen van onze verlangens, schulden en verspillingen. Op zoek naar de oorsprong van de economie stuit hij op een schuld die nooit kan worden afgelost: het menselijk tekort. Hoe rationeel we de schaarse middelen ook verdelen, dit debet blijft altijd staan.

We doen alles om maar van ons schuldgevoel af te komen, zelfs verspillen. Het doel van de economie is dan ook nooit de nul op de eindbalans. Elke economie is volgens Simon een huishouden van onze verlangens, een spel met de dingen die we niet nodig hebben. Alleen dit spel kan ons afleiden van het gat in de zin van het bestaan, een gat dat vele malen groter is dan het gat in onze hand.

 

© 2014 Coen Simon

Omslagontwerp Marry van Baar

 

WACHTEN OP GELUK
Een filosofie van het verlangen

VIJFDE DRUK

De moderne mens wil te veel, tenminste zo luidt zijn zelfdiagnose. Dus storten we ons massaal op zelfonderzoek. Want als we weten wie we zijn, weten we beter wat we echt willen. Alleen zien we één vraag over het hoofd: biedt de wereld ooit wat we willen? Helaas, de wereld is geen etalage vol met waren die onze verlangens kunnen bevredigen. En onze verlangens zijn niet te bevredigen als een lege maag.

In Wachten op geluk duikt filosoof Coen Simon in zijn eigen gevoelens van hoop, heimwee, luiheid, liefde, agressie, ongeduld en schaamte en toont een verrassende eigenschap van het verlangen: het is niet de vervulling, maar het is het verlangen zelf dat zin geeft aan het leven.

 

© 2012 Coen Simon

Omslagontwerp Marry van Baar

isbn 978 90 263 25588

 


Bestel nu bij SELEXYZ

 


Bestel nu op BOL.COM

 


Bestel nu bij LIBRIS

 


Bestel nu bij BRUNA

 


Bestel nu bij AKO

 

 

 

EN TOEN WISTEN WE ALLES
Een pleidooi voor oppervlakkigheid

BEKROOND MET DE SOCRATES WISSELBEKER 2012

ZEVENDE DRUK

 


Bestel nu op BOL.COM

 

En toen was alles meetbaar, en toen mocht de koning alleen nog lintjes knippen, en toen mocht je helemaal nergens meer roken, en toen was iedereen in balans, en toen waren we alleen nog een brein, en toen was alles live, en toen sprak de wet voor zich, en toen waren we gelukkig, en toen hadden ook dieren rechten, en toen was iedereen gelijk.

 

En toen groeven we ons eigen graf.

 

In En toen wisten we alles fileert Coen Simon de utopische pogingen om voor eens en voor altijd alle problemen op te lossen. In plaats van te strijden tegen ongemak en onwetendheid, pleit hij voor de menselijke maat van een oppervlakkig leven.

 

© 2011 Coen Simon

Omslagontwerp Marry van Baar

isbn 978 90 263 23546

 

 

SHORTLIST SOCRATESPRIJS 2011 ZEVENDE DRUK

Zo begint iedere ziener


Een filosofische ontdekking van de wereld

 


Bestel nu op BOL.COM

 


'Coen Simon doet geregeld aan Rudy Kousbroek denken; dezelfde gevoeligheid voor details'

NRC Handelsblad

 


'Simon schrijft prachtig'

Elsevier

 


'Mooie inzichten'

Happinez

 

 

NEGENDE DRUK

Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden

Zelfhulp voor denkers, tobbers en narcisten.


 


Bestel nu op BOL.COM

 

Coen Simon vs Inez van Oord (oud-hoofdredacteur Happinez)

 

 

REEDS VERSCHENEN

Lachen om niets - een absurde filosofie van de mens.

(Prometheus, maart 2007)

Lees hier de recensie in Filosofie Magazine

 

'een zeer inspirerend overzicht' (NRC Handelsblad)

 

'Met zijn aantrekkelijke humor en in fraaie stijl vertelt hij het verhaal van een onderbelicht, maar fascinerend onderwerp.' (Filosofie Magazine)

 

'intelligente én goedgeschreven inleiding in de filosofie van de lach' (Trouw)

 

Bestel Lachen om niets nu op BOL.COM

 

 

REEDS VERSCHENEN

Kijk de mens – Filosofische etiquette

(Prometheus, februari 2006)

‘Het gezag waarmee Simon schrijft, is opmerkelijk ... Kijk de mens zweeft nooit, graaft zich niet vast in de diepte, maar blijft met beide benen op de grond.’

Parool

 

‘Simon schrijft heel prettig en leesbaar’

NRC Handelsblad

 

‘De wijsbegeerte blijkt wel degelijk een handreiking te kunnen bieden op het terrein van dansen, rouwen, wildpassen, zoenen, begroeten en geeft uitsluitsel inzake kleding, huwelijk en omgang met een ex.’

HP/DE TIJD

 

Kijk de mens. Filosofische etiquette

(Prometheus, 2006)

Bestel dit boek nu op BOL.COM

 

REEDS VERSCHENEN

 

De wereld tussen haakjes - De mooiste zinnen uit de filosofie, van Plato tot Sloterdijk

(Veen Magazines, 2003)

Bestel dit boek nu op BOL.COM

 

Over De wereld tussen haakjes:

‘Een onnadrukkelijke intelligente stijl’

de Volkskrant

 

 

REEDS VERSCHENEN

Sartre & De Beauvoir in een twijfelaar
filosofie voor in de slaapkamer

(uitgeverij Prometheus april 2008)


Samengesteld door Coen Simon

 

‘Hier begint het denken’ – Filosofie Magazine

Sartre & De Beauvoir in een twijfelaar

Filosofie voor in de slaapkamer

Bestel dit boek nu op BOL.COM

 

*Juni 2006 verscheen Met Kant aan het strand - diepgravende filosofische verhalen voor de vakantie (uitgeverij Prometheus, ISBN 90 446 0901 7), REEDS IN DERDE DRUK.

 

 

REEDS VERSCHENEN

Met Kant aan het strand

Diepgravende filosofische verhalen voor de vakantie

(Prometheus, 2006)

Bestel dit boek nu op BOL.COM