Kijk de mens


Filosofische etiquette

 

De mens staat altijd met tenminste één been in de publieke ruimte. Dat is nooit gemakkelijk. Nu kun je geen drempel passeren of er is wel een handleiding of zelfhulptherapie voor. Ook voor assertief ondernemen en zelfs voor het organiseren van stille tochten tegen zinloos geweld liggen er protocollen klaar.

Maar waarom eerst regels leren voordat we de straat op kunnen? In de tijd van nieuwe normen, waarden en rituelen, zouden we haast vergeten dat de meeste regels er al zijn. Wie de situatie goed ‘leest’, hoeft niet eerst een beter mens te worden om goed te kunnen handelen.

 In licht filosofische beschouwingen gaat Coen Simon op zoek naar de verborgen regels van de dagelijkse praktijk. Door alleen maar te kijken weten we hoe we moeten dansen, rouwen, bevelen, zoenen, wildplassen, doneren, groeten, feesten, trouwen en hoe we moeten omgaan met een ex.

 Kijk de mens geeft niet alleen ontnuchterende tips voor de praktijk, maar werpt ook licht op de culturele rol van schaamte, het lichaam, de openbare ruimte en het ritueel.

 

Bestel dit boek nu op BOL.COM

 

Kijk de mens

februari 2006

omslagontwerp Volken Beck

uitvoering gebonden

formaat 12,5 x 20 cm

omvang ca 144 blz.

prijs ca € 12,50

isbn 90 446 0741 3

nur 730

 

 Fotografie: Hans Vermeulen

Coen Simon (1972) is filosoof en journalist. Hij publiceerde in dagblad Trouw en Filosofie Magazine en debuteerde in 2003 met de essaybundel De wereld tussen haakjes. De mooiste zinnen uit de filosofie (van Plato tot Sloterdijk).

Coen Simon is hoofdredacteur van het vernieuwde Bres | tijdschrift voor wetenschap & verwondering

 

 

 

Lees voorbeschouwingen